• Hem
  • Försäljning
    • Tsunami 165
    • Rainbow Oasis Expedition 430
    • Liberator II – Ultimate Bikekayak
    • Dolphin IV
  • Uthyrning
  • Kurser
  • Projekt
  • Rättvik
  • Vägbeskrivning
  • Kontakt
  • English

Hindra svältkatastrofen i Afrika och bevara den biologiska mångfalden för att rädda vår planet

Det försvinnande matjordstäcket hotar vår överlevnad. Många miljarder ton eroderas varje år och den globala uppvärmningen med extremväder kräver en resiliensanpassning av vårt jord- och skogsbruk. Erfarenheter från orkanen Mich som drabbade Karibien för över 20 år sedan visade att småskaliga ekologiska odlare klarade sig bäst och att monokulturer inte längre är något alternativ! Globalt lider över 800 miljoner människor av undernäring och i Öst- och Västafrika över 60 miljoner, en humanitär katastrof som måste åtgärdas omgående. 

Vi arbetar tilsammans med den ideella organisationen Teens Impact Africa, för att utbilda hållbara livsstilsambassadörer som kan lära alla som bor i de torkdabbade områdena i Kenya hur man bygger enkla soltorkar och bakar levande bröd, samtidigt som vi förser dem med råvaror till brödbaket. 

För varje art som går förlorad försvinner en ovärderlig kunskapskälla som utvecklats under årmiljoner vilket innebär en oersättlig förlust för mänskligheten och kommande generationer. Naturen som hållbar systemdesigner kommer alltid att överträffa den mänskliga förmågan i ett kretsloppsperspektiv. 

Att bevara den biologiska mångfalden är därför grunden för en läkande rehabiliteringsverksamhet för den mentala hälsan och samtidigt ett embryo till resiliensanpassade hållbara systemlösningar med biomimik och vagga till vagga perspektiv som ledstjärnor.

Den globala uppvärmningen har redan fått katastrofala följder med bl.a extrema torrperioder i delar av Östafrika där det inte förväntas regna under  de kommande sex månaderna. En svältkatastrof hotar och miljontals flyktingar kan förväntas försöka ta sig över Medelhavet i bräckliga farkoster med fara för sina liv.

Något måste göras och det är i det här sammanhanget som vårt initiativ ”Recept för en sårad planet” kommer in med fokus på att hejda svältkatastrofen och att rädda den biologiska mångfalden.

Initiativet omfattar att  säkerställa tillgången på mat, vatten och  sanitet  i kombination med etablering av en inkubator för småföretagande med fokus på resiliens anpassad hållbar utveckling med fredlig harmonisk samexistens som bordun.

Bakgrund

Vad vi äter och hur vi tillagar maten spelar en avgörande roll när det gäller påverkan på den biologiska mångfalden. Regnskog och andra artrika biotoper skövlas i rasande för etablering av betesmark eller monokulturer för produktion av bl.a djurfoder, biobränsle, grillkol och toalettpapper. En växtbaserad kost kan enligt forskare på World Watch Institute minska utsläppen med över 50% om vi inkluderar ockuperad mark för animalieproduktion. CTH-forskare har visat att utsläppen av växthusgaser minskar ca 50 falt vid en övergång från biffkött till baljväxter. Råvegankost med groddfärs gör minskningen ännu större. Forskningsrapporten ”Resursmat”, www.resursmat.se, visar att en övergång till vegetabiliebaserad kost skapar förutsättningar för självförsörjning när det gäller ekologisk veganmat. Samtidigt friställs över 1,2 miljoner ha jordbruksmark för odling av vall- och energigrödor för produktion av biogas i kombination med el för lastbalansering av elnätet.

Groddfärsen är ett exempel på hur vi på ett enkelt och flexibelt sätt kan resiliensanpassa mathållningen till den globala uppvärmningen och samtidigt minska den globala undernäringen. Färsen kan användas till att göra veganbollar, biffar, pizzabottnar och ett oerhört näringsrikt torkat bröd, som också kan smulas till ett proteinpulver. Bönorna kan lagras under långa extremväderperioder före groddningen, och färsen kan lagras i form av torkat bröd och/eller proteinpulver under lång tid efter tillagningen. Tillsammans med frukt och nötter finns det ytterligare en ocean av möjligheter att gör näringsrika  Fruit- och Protein Bars.

Genom att använda solenergi och en soltork för matlagningen istället för ved kan vi bespara kvinnorna från en tids-och energikrävande vedhämtning samt röken från eldhärdarna som skördar miljontals liv varje år. I många länder i utvecklingsländer utgör den skövlade skogen som används för att få eld under grytan, upp till 80% av den totala skogavverkningen.

Vi bidrar också till att säkerställa vattentillgången genom att lära ut en  enkel kostnadseffektiv metod att borra efter vatten med en enkel jordborr samt hur man kan få upp vattnet med en vanlig cykelpump.

Vidare lär vi ut hur humangödseln från vår jordiseringstoalett kan bli råvaror  till en matjordsfabrik. Sammantaget skapas möjligheter för eget företagande med småskalig ekologisk odling och soltorkade produkter som bas.

Genom vårt initiativ får bönder hållbara inkomstalternativ till skövling av värdefulla biotoper med en rik biologisk mångfald. Vidare är bevarandet av den biologiska mångfalden en ovärderlig hörnsten för mental rehabilitering och ekoturism. Skogen avger också hygro-skopiska partiklar som bidrar till bildandet av regnmoln och därmed bidrar vårt initiativ till att förhindra extrema torrperioder

Vårt arbete kommer också att omfatta utbildning av personal inom social psykiatrin  för att kunna erbjuda patienter naturupplevelser i kombination med Psykodynamisk psykoterapi som alternativ  eller komplement till traditionell psykofarmaka behandling.

Vill du hjälpa oss hejda svältkatastrofen i Afrika så kan du stödja vårt arbete och  skicka ditt bidrag till vårt bankgiro 5023-0762 och märk betalningen” Recept för en sårad  Planet”!

-Appendix

Ekologisk Groddfärs - en ocean av möjligheter

Grundrecept - Levande bröd på groddfärs 

Nedan följer ett förslag till recept för groddfärsen. De föreslagna ingredienserna kan enkelt bytas ut mot dina egna favoritvarianter, när det gäller såväl groddar som grönsaker och kryddor.

2 dl chiafrön eller 2 dl linfrö,

2 dl mungbönor, 2dl bovete och  2 dl gröna linser

2 dl solrosfrön och 2 dl pumpakärnor,

2 morötter, 2 rödbetor, 200g vitkål, 200g grönkål

Ingefära, rödlök och vitlök, eller favoritkryddor,  alltefter smak.

 

  • Blötlägg mungbönor, bovete och linser över natten i varsin glasburk, på ca 3 liter. Täck med finmaskigt nät, fäst med kraftigt gummiband. Häll sedan av vattnet och ställ glasburkarna i ett diskställ med ca 45 graders lutning. Täck över med en kökshandduk. Fukta groddarna med en extra sköljning vid behov, genom att fylla burkarna med vatten som du genast häller av. Viktigt att groddarna får torka upp mellan sköljningarna. Det brukar ta ca 1 till 3 dygn innan de är klara. Groddningstiden minskar om du blötlägger och sköljer i ljummet vatten i stället för kallt.

 

  • Blötlägg solrosfrön och pumpakärnor i ca 6 timmar.

 

  • Blötlägg chiafrön eller linfrön i ca 20 minuter.

 

  • Skär morötter, rödbetor, vitkål, grönkål i bitar och blanda med hackad, ingefära, rödlök, vitlök, samt favoritkryddor. Tillsätt groddarna och finfördela allt i en matberedare ca 20 s.

.

  • Töm matberedarens innehåll i en stor bunke och blanda i de blötlagda chiafröna samt pumpakärnor och solrosfrön. Rör om med en stor träslev så att chiafröna blandas väl. Tillsätt vid behov eventuellt lite vatten. Degen skall ha en konsistens som liknar havregrynsgröt.

 

  • Satsen räcker till fyra normalstora plåtar. Dela upp degen i fyra lika stora delar.

Lägg ett bakplåtspapper på plåten. Bred ut degen med en stekspade så att den täcker nästan hela bakplåtspapperet. Degen skall inte vara tjockare än ca 4 mm. Innan du sätter in plåten i ugnen så snittar du upp ett rutnät på ca 3*3 rutor med kanten på stekspaden, så blir det lättare att bryta brödet i bitar när det är färdigt. Gör likadant med resten av degen. Eventuellt kan du tillsätta lite olika kryddor på de andra plåtarna alltefter smak.

 

  • Baka i ca 4 timmar på ena sidan i ca 40 °C. Har du en vanlig ugn så ställ den på lägsta temperatur och sätt ett mynt mellan ugnsluckan och spisen så att du får en liten springa. Justera bredden på springan så att du får rätt temperatur. Har du en torkapparat, exempelvis en Excalibur så kan du ställa in rätt temperatur med en liten termostat och baka 10 plåtar på en gång.

 

  • Vänd sedan degen genom att ha en annan plåt som mothåll och dra av bakplåtspapperet och baka sedan degen på andra sidan i ytterligare ca 4 timmar. Vill du ha ett mjukare och saftigare bröd kan du baka brödet avsevärt kortare tid på andra sidan och ha det till exempelvis en pizzabotten. Du kan äta det smakrika brödet utan pålägg men med en bredbar veganost gjord på blomkål och dina favoritnötter blir det helt oemotståndligt.

 

Vill du göra nuggets, groddfärsbollar eller groddfärsbiffar så räcker det att torka nuggets eller bollar ca 20 minuter så att de får en torr yta. Biffarna ca behöver ca 20 minuter på varje sida- I båda fallen kan bollarna och biffarna  ätas direkt eller förvaras i kylskåp ca 2 dygn. Vill du att det skall hålla sig några veckor blir tillagningstiden ca 4 ggr så lång.

Alternativt använder du proteinpulvervarianten som du kan blanda med lämplig vätska och servera som välling, gröt, soppa, bollar eller biffar och värma till önskad temperatur.  

Lycka till på ditt groddfärsäventyr och smaklig måltid!

 

Vägeröd, April 2022

Björn Martén

 

 

  

 

Telefon: 0523-22307, 073-3721402 | bm@flatokajak.com  |  facebook